Elektrische installatie
Elektriciteit
Domotica
Sanitair
Centrale verwarming
Ventilatie
 

Leer zelf je elektrische installatie leggen en

bespaar tot 70% op uw budget!!

 

Cursus elektrische installaties

 

 

 

Elektrische installatie

Hieronder vind je wat de volledige installatie inhoudt vanaf de verdeelkast.
elektrische installatie
Belangrijke elementen in de verdeelkast zijn:

 • de onderbrekingsschaelaar of aardbeveiliger: deze laat toe de elektriciteit in de woning volledig uit te schakelen.

  differentieelschakelaar
 • Differentieelschakelaar of verliesstroomschakelaar: beschermt de gebruiker tegen eventuele stroomverliezen in de installatie (vb door defect aan een toestel,…) door deze uit te schakelen.
  Tegenwoordig wordt de differentieelschakelaar gebruikt als aardbeveiliger. Je kan er namelijk manueel ook de stroom mee uitschakelen.

   
 • Zekeringen (automatische of smeltveiligheid): zorgen voor een bescherming voor de verschillende kringen. Iedere kring heeft z’n eigen zekering.
  Smeltveiligheid en automaat
  Smeltveiligheden worden tegenwoordig bijna niet meer toegepast. Zoals de naam al laat blijken werkt dit systeem door het smelten van een draadje binnenin de smeltveiligheid bij een te hoge stroom. Telkens wanneer deze dus is doorgesmolten, moet men een nieuwe veiligheid plaatsen.

  Automaten werken met een plaatje die verbuigt in plaats van smelt bij een te hoge stroom.
  Hierdoor kan men de automaat gewoon terug inschakelen na een te hoge stroom.


  Tip! Jij kan de cursus elektrische installaties downloaden waarmee jij volledig zelf de elektrische installatie in je woning kan plaatsen of aanpassen! Een echte aanrader!
   
 • Overspanningsbeveiliging:
  Overspanning is een korte impulsvormige stijl toenemende spanningspiek. Een te hoge spanningspiek is schadelijk voor de installatie en de aangesloten apparatuur. Vooral kringen met daarop computerapparatuur of de audio- en video-installaties zijn aangewezen om op deze manier extra te beveiligen.
  Behalve als gevolg van een directe blikseminslag kan Overspanningsbeveiligingoverspanning eveneens optreden als gevolg van een blikseminslag in de omgeving, schakelacties in het voedende net, aanloopstromen van motoren, netvervuiling, enz.
  Een overspanningsbeveiliging plaatsen is geen verplichting, maar een dergelijke beveiliging tegen spanningspieken is een aanrader voor iedere elektrische installatie.
 • Kringen: Een kring vertrekt van de zekering en voed een aantal lichtpunten en/of stopcontacten.
  In een kring mogen slechts een max aantal enkelvoudige of meervoudige stopcontacten worden geplaatst.
  Een meervoudig stopcontact zijn verschillende stopcontacten die onder de zelfde afdekplaat zitten. Deze worden in die regel dus gezien als één stopcontact.
  Wanneer er meerdere zwaardere toestellen in één ruimte aanwezig zijn, moeten er verschillende kringen geplaatst worden. Op het aantal verlichtingspunten in één kring staat geen beperking, maar het is wel aangewezen deze net als de stopcontacten te beperken.

  Bij gemengde kringen, dus waarbij zowel stopcontacten als lichtpunten met de zelfde kabels worden gevoerd, worden de lichtpunten als stopcontacten aanzien. De zelfde beperking geld dan als voor stopcontacten.

  stroomkring

   
 • Schakelaars: naast de klassieke schakelaars voor de bediening van de lichtpunten, kan je ook gebruik maken van bewegingssensoren, tijdsturingen,… Deze zijn een zinvolle hulp in het rationeel energiegebruik. 
   

- Belangrijk in het geheel is de aarding of aardleiding. Doorgaans wordt deze koperen lus rond de fundering van de woning gelegd. ViAardinga de verdeelkast wordt deze verder verdeeld naar de verschillende stopcontacten en lichtpunten.
Foutstroom van een defect apparaat wordt hier langs op een veilige manier naar de aarde afgeleid.
Ook andere metalen voorwerpen in de woning - plaatstalen bad of douchekuip, deur of deurkader, … worden via de equipotentiaalverbinding met de aarding verbonden.
Het is uiterst belangrijk de aardingskabels juist en volgens de wettelijke bepalingen aan te sluiten! In de cursus kan je lezen hoe je dat moet doen.


- Tegenwoordig zijn er verschillende systemen mogelijk binnen de elektrische installatie: de klassieke installatie, een systeem met teleruptoren en de domoticagestuurde installatie.

Voor je aan de installatie kan beginnen moet je eerst goed weten welke van de drie systemen jij wil.

 • Klassieke installatie: alle stopcontacten, verlichtingspunten en schakelaars worden vast bekabeld. Deze bekabeling verloopt in kringen of stroombanen. Deze installatie biedt weinig flexibiliteit met het oog op latere aanpassingen
 • Teleruptoren of impulsschakelaar: stuurt de verlichting aan vanuit het verdeelbord. Vanaf de teleruptor loopt een signaaldraad naar de schakelaar (drukknop). Wanneer via de drukknop een signaal wordt gegeven, zorgt de teleruptor voor de aansturing van de verlichting (aan, uit, dimmen). Dit laat toe de verlichting vanop verschillende plaatsen te bedienen. Ook stopcontacten kunnen met teleruptoren worden bediend. Het systeem is bovendien flexibeler dan een klassieke installatie, maar ook duurder.
 • Domotica: laat toe de verlichting van op afstand, geprogrammeerd,… te sturen.