Domotica

Bij domotica systemen gebeuren de verbinding net als bij PLC en teleruptoren in de verdeelkast.
De leidingen vertrekken dus van de verdeelkast naar de drukknop en van de verdeelkast naar de lamp(en) of andere verbruikers.

Domotica is het geïntegreerd systeem dat alle elektrische toestellen in de woning bedient en beheert, met als doel een verhoging van het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en het rationeel energiegebruik te bekomen.


Wist je dat je zelf je domotica systeem plaatsen, aansluiten en programmeren met behulp van de cursus domotica?

Een bedieningssysteem kan uiteenlopende toestellen tegelijkertijd kan bedienen. Eén universele afstandsbediening voor verlichting, televisie, video en audio, is daar een voorbeeld van. Gedaan dus met allemaal verschillende afstandsbedieningen.
De hoeveelheid licht en de lichtsterkte kunnen door verschillende domotica systemen automatisch worden bepaald, naargelang uw eigen wensen.
Een mooi voorbeeld hiervan is het programmeren van verschillende sferen.

Domotica1Een andere toepassing is wanneer je de sturing van het licht mede laat bepalen door een aanwezigheidsdetector en/of een lichtcel. Zij zorgen ervoor dat het licht helemaal dooft, een bepaalde tijd nadat je de kamer hebt verlaten. Het is evident dat ook steeds wordt voorzien dat de automatische handelingen op elk ogenblik kunnen onderbroken worden door het systeem manueel te bedienen.
Bepaalde lichtinstellingen bieden u met één druk op een knop steeds een optimale sfeer. De toets “tv -kijken” zal het licht voldoende dimmen, om geen reflectie op het televisiescherm te veroorzaken. De toets “bezoekers” accentueert een aantal accessoires in de woonkamer en zorgt voor gezellig, indirect licht. Wie wil lezen, drukt op de gelijknamige toets, waardoor het een leeslamp wordt ingeschakeld en de
andere lampen gedimd worden, enz. Het aantal mogelijkheden is onbeperkt!

Nadelen van domotica zijn:

  • De prijs van systeem, afhankelijk van hoe je het toepast, hoog kan oplopen.
  • Het programmeren dient te gebeuren via computer, wat misschien niet voor iedereen is weggelegd.
  • De automatenkast neemt meer ruimte in beslag dan bij het klassieke systeem omwille van de domotica sturingen.

Domotica

Zoals je op de tekening kan zien loopt er een kabel vanuit de automatenkast (de kast waar ook het domotica systeem zit) een kabel naar de schakelaar + een kabel naar de lamp.
Er wordt een lamp afgebeeld, maar dit kan natuurlijk eender welke verbruiker zijn, zoals rolluiken, stopcontact, enz.

Het slijpwerk is dus:
- Van de kast naar boven
- Van de kast naar beneden
- Van de vloer naar de schakelaar

Tip! In de cursus domotica worden zowel PLC als domotica systemen volledig uitgelegd, waardoor jij zelf volledig je installatie kan uitvoeren en programmeren!