Aan de slag

Vroeger was het plaatsen van de centrale verwarming in een woning een tijdrovende en meestal erg moeilijke taak. Zelf moest je er niet aan beginnen behalve wanneer je een ruime kennis had over de gebruikte materialen, goed kon solderen en zo verder.
Buizen die toen onder de grond werden gestoken begonnen na een bepaalde tijd soms door te roesten, met alle gevolgen van dien natuurlijk.

hardsolderen

Dat tijdperk is gelukkig al een eindje achter de rug. Dankzij het gebruik van de flexibele buizen en gebruiksvriendelijke knelkoppelingen kan iedereen eigenlijk zelf zijn centrale verwarmingsinstallatie plaatsen.
Op onze doe het zelf centrale verwarming webpagina's kan je hiervoor tal van informatie terug vinden.

De basis van de installatie kan echt iedereen zelf doen, hiervoor is geen technische kennis vereist. Buizen op de grond leggen is nu eenmaal niet moeilijk.
Toch zal je veel geld verliezen wanneer je het door een vakman laat doen.

 Zelf je centrale verwarming installeren? Jij kan het ook! Download snel de cursus centrale verwarming!

 

Om je centrale verwarming te kunnen plaatsen is het handig om eerst een schema op te stellen.

Hoe je dit moet opstellen hangt uiteraard af van het soort verwarmingselementen die je wil gebruiken. Een schema voor vloerverwarming ziet er totaal anders uit dan een schema voor de verwarming met radiatoren.

Centrale verwarming schemaHier kan je een eenvoudig centrale verwarming schema zien staan voor de verwarming met radiatoren of convectoren.

Neem een grondplan van je woning en duidt er op aan waar je de radiatoren of convectoren zou willen plaatsen.

Duidt ook aan waar je de collectoren zou willen plaatsen.
Houd er rekening mee dat je de collectoren best zo dicht mogelijk bij de centrale verwarmingsketel plaatst.

Je hebt zowel een warm water- als een koud water- collector nodig. De warme collector is de rode en dient als warm water toevoer naar de radiatoren.
De koude collector is de blauwe is naar hier komt het koude water terug van de radiatoren voor het terug naar de verwarmingsketel vloeit.

Verbind vervolgens de collectoren met de radiatoren op je plan. Zo kan je al zien hoe je de leidingen zal moeten leggen.
Je kan nu ook onmiddellijk zien hoe groot je collector zal moeten zijn.
Op de tekening hiernaast, zijn collectoren nodig met minstens zes uitgangen nodig.
Eén voor elke radiator.

Naast de centrale verwarming leidingen heb je ook enkele elektrische aansluitingen.


De thermostaat (= ruimtevoeler) binnen in huis en buitenvoeler meten elk hun temperatuur. Deze meetwaarden worden naar de regeling gebracht, welke de nodige watertemperatuur berekend.
De uitgang van de regeling geeft een signaal naar de ketel, die je juiste watertemperatuur aanmaakt.
De watertemperatuur in de radiatoren, convectoren, vloerverwarming, ... varieert dus in functie van de buitentemperatuur.
Het voordeel hiervan is dat je energie bespaart, zonder aan comfort in te hoeven boeten!

Je monteert de buitenvoeler best aan de noordkant van je woning.
Om de buitentemperatuur optimaal te registreren, moet de buitenvoeler bij gebouwen tot 3 verdiepingen bovendien op ongeveer 2/3 van de hoogte van de gevel aangebracht worden. Bij hogere gebouwen brengt u hem het best aan tussen de 2e en 3e verdieping.
Al naargelang de toegankelijkheid van de montageplaats, kan u kiezen tussen een muuropbouw- of een muurinbouwuitvoering. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger de cv-watertemperatuur wordt. Wordt het buiten warmer, dan daalt de cv-watertemperatuur.

De relatie tussen buitentemperatuur en cv-watertemperatuur is dus lineair, of kan m.a.w. in een lijn
uitgedrukt worden, de zogenaamde stooklijn. Deze stooklijn moet u correct inregelen bij iedere installatie.

cv schemaDe stooklijn stelt u zelf in bij de installatie, op basis van de wensen van de gebruikers, de grootte en isolatiegraad van het gebouw en de warmtebronnen. Is de stooklijn goed gekozen, dan zal het bij elke buitentemperatuur binnen even warm worden. U kan uiteraard 's nachts wel een verschillende binnentemperatuur vragen dan overdag. Dit doet u door verschillende 'schakelpunten' of 'setpoints' in te stellen op de klokthermostaat. Om bijvoorbeeld een extra schakelpunt in te voegen, voert u de gewenste dag, tijd en temperatuur in. Verder kan u de instellingen ook aanpassen aan speciale omstandigheden, zoals wisselende temperaturen in het tussenseizoen of verschillen in bezonning of thermische eigenschappen tussen onderdelen van het gebouw (noordkant, zuidkant, overheersende windrichting ...).
Om dit te verduidelijken kan je dit volgen op het centrale verwarming schema.

De buitenvoeler en de thermostaat moeten met twee kabels worden verbonden met de
aansluiting aan de verwarmingsketel. Het type bedrading speelt nagenoeg geen rol.
zo kan je bijvoorbeeld luidsprekerdraad van 2x0,75mm².

Bij voorkeur kan je voorbedrade buizen gebruiken, omdat dit het leggen eenvoudiger maakt.

Wil jij volledig zelf je centrale verwarming kunnen plaatsen.
Download dan snel de cursus centrale verwarming!

Stap voor stap wordt alles uitgelegd zodat jij weet, wat, wanneer en hoe je het moet doen.
Een groot voordeel is hierbij ook dat je zelf kan kiezen waar je de nodige materialen aankoopt. Zo hoef je niet nog meer geld te verliezen, door ze aan te kopen aan de woekerprijzen die de doe het zelf centrale verwarming bedrijven er voor aanrekenen.
Je koopt ook enkel wat je nodig hebt, en dus niet een hoop te veel zoals sommigen aanrekenen zonder dat je zich er van bewust bent.

Je kan volledig zelf kiezen met welke verwarmingselementen je wil werken. Alle voor en nadelen worden er in omschreven zodat jij zelf kan bepalen wat best past bij je woning. Dit zonder dat een verkoper je wil proberen het product aan te smeren waarop hij het meeste winst maakt.
Ook het plaatsen van de verschillende vloerverwarmingssystemen worden er uitgebreid in uitgelegd.

De cursus centrale verwarming bevat bijna 100 pagina's en zit boordevol informatie, handige tips, veel verduidelijkende foto's uit de praktijk en tekeningen het je mogelijk maken volledig zelf de centrale verwarmingsinstallatie in je woning uit te voeren en daarbij te voldoen aan de wettelijke normen. Ook voor wie in een bestaande installatie aankraantjes radiatorpassingen of herstelling wil uitvoeren is de cursus een echte aanrader!

Dankzij een stappenplan weet je wanneer, wat en hoe je de verschillende zaken moet uitvoeren. Doe het zelf en je zal achteraf zeer tevreden zijn over je prestatie, je kostenbesparing en je zal perfect weten waar en hoe alles geplaatst is.

Het bepalen van met welke soort verwarming je wil werken is de eerste stap. Beredeneer dit zorgvuldig met behulp van de informatie in de cursus. Je kan daarna berekenen hoeveel verwarmingselementen je nodig zal hebben. In geval van vloerverwarming kan je nagaan hoe ver je de buizen van elkaar af moet leggen.
Wanneer je een beslissing hebt genomen neem je er grondplan van je woning bij. Hier duid je op aan waar alles moet komen.
Hierna is het saaie denkwerk reeds afgelopen en kan je van start gaan met de centrale verwarming als doe het zelver te plaatsen!

Tip! Voorlopig wordt de cursus nog aan een kortingsprijs aangeboden!