Radiator verwarming

Intussen maken we reeds een zeer lange tijd gebruik van radiator verwarming.
Het is de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om met behulp van een cv installatie je huis te verwarmen.

Binnenin elke radiator is een stelsel gemaakt waar het water moet doorstromen.  Dankzij deze doorstroming van het warme water wordt veel contact gemaakt met het omhulsel. 
Hierdoor kan de radiator de warmte optimaal absorberen en uitstralen in de te verwarmen ruimte.


RadiatorGeribbelde en verticale onderbrekingen langs de buitenzijde zorgen voor meer contactoppervlakte met de buitenlucht wat de warmte uitstraling bevordert.

Omwille van esthetische redenen worden ook radiatoren met een vlakke plaat verkocht.
Hierbij is gewoon een vlakke plaat voor de geribbelde plaat bevestigd, hierdoor verkleint contactoppervlak met de lucht en wordt de radiator iets minder efficiënt.

Veel radiatoren zijn voorzien van radiatorplaten. Dit zijn de dunne metalen plaatjes die tussen de verschillende radiatorplaten bevestigd zijn. Deze plaatjes zorgen voor een extra groot contactoppervlak met de lucht. Hierdoor wordt extra convectiewarmte gegenereerd.

Radiatorplaten

De grote troeven van radiatoren is dat ze een ruimte snel kunnen opwarmen en dat je iets op of onder de radiator kan leggen om te drogen,
zoals natte kledij of een handdoek in de badkamer.

Het woord radiator komt van het woord radiatie, wat straling betekent.
Moderne radiatoren wekken eigenlijk méér convectiewarmte op dan stralingswarmte.
We spreken pas over stralingswarmtebronnen wanneer het aandeel straling meer is dan 50%. Moderne radiatoren, zijn eigenlijk convectoren want hun stralingsaandeel is slechts 20 – 30%.

Vroeger werd gebruik gemaakt van gietijzer radiatoren. gietijzer radiator2Deze zijn echter duur en minder efficiënt dan de nieuwe radiatoren. Ze geven namelijk minder goed warmte af dan moderne radiatoren voor radiatoren van de zelfde grootte.
Het duurt dus langer voor de ruimte op de gewenste temperatuur is.

Een voordeel daarentegen van deze gietijzer radiatoren is dat ze lang hun warmte behouden.
Het metaal warmt trager op, maar eens het warm is, blijft het een lange tijd zijn warmte behouden.

Vroeger werd ook water door de radiatoren gepompt op een temperatuur van ongeveer 80°C. Dit was ook nodig om de woning voldoende te kunnen verwarmen.
Zuinig was het in geen geval, maar door de hoge temperatuur was de stralingswarmte veel meer waarneembaar dan tegenwoordig.
Als je voor een radiator zit die 80°C warm is, lijkt het namelijk een beetje alsof je voor een hete kachel zit.
Nu wordt het water voor radiatoren nog verwarmd tot slechts 30°C tot 60°C. De verwarmingsketel bepaald deze watertemperatuur bij moderne systemen afhankelijk van de ruimtetemperatuur en de buitentemperatuur en probeert steeds met een zo laag mogelijke watertemperatuur de ruimte op de gewenste temperatuur te houden of te brengen.

Het "hete kachel gevoel" is er hierdoor niet meer, maar het verwarmen gaat veel zuiniger.

Een verkeerde opstelling van radiatoren of convectoren kan leiden tot onvoldoende comfort met als gevolg een hogere energierekening. Men stookt harder om de verliezen als gevolg van een ongunstige opstelling te compenseren. Het is dus belangrijk om om de plaatsing en de grootte van de radiatoren vooraf goed te bepalen!


Om zo zuinig mogelijk je woning te verwarmen met behulp van radiatoren zijn er enkele tips die voor een groot verschil kunnen zorgen.
Bij een nieuwbouw of verbouwing zorg je er bijvoorbeeld best voor dat je de radiatoren over dimensioneert.
Dit wil zeggen dat je grotere en of meer radiatoren plaatst dan nodig is volgens de berekening. Op die manier kan je er voor zorgen dat de woning sneller op temperatuur raakt én dat er kan gestookt worden op een lagere temperatuur. Het nadeel is echter dat de radiatoren meer ruimte in beslag zullen nemen en de totaalprijs wat zal stijgen.

Om minder ruimteverlies te hebben zou je er ook kunnen voor kiezen om radiatoren te combineren met wand- of plafondverwarming.
Radiatoren kunnen ook gecombineerd worden met vloerverwarming, mits de voorziening van extra componenten in het systeem.

Veel meer info vind je in de cursus centrale verwarming.